Saopštenja za javnost

Sastanak Mektića i Bashnan - Zaštita tajnih podataka razmijenjenih između Bosne i Hercegovine i NATO-a

6.3.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktorica NATO ureda za sigurnost Wendy Bashnan sastali su se danas u Sarajevu i potpisali Administrativne aranžmane za zaštitu tajnih podataka razmijenjenih između Bosne i Hercegovine i NATO organizacije. Ovaj dokument je potpisan u sklopu provođenja Sporazuma između NATO i BiH o sigurnosti informacija iz 2007. godine.

Aranžmani uspostavljaju zajedničke sigurnosne principe sa ciljem osiguranja zaštite razmijenjenih tajnih podataka.

Istaknuto je da NATO Savez ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu sa Bosnom i Hercegovinom, te nastavlja osiguravati kontinuiranu podršku nastojanjima BiH u provođenju reformi. Iz ove organizacije su izrazili očekivanje da će potpisivanje ovog dokumenta ojačati dijalog i produbiti praktičnu saradnju između Bosne i Hercegovine i NATO-a. 

Ministar Mektić je istakao važnost zaštite i pravovremene razmjene podataka u borbi protiv terorizma, ali i drugim oblicima borbe protiv organiziranog kriminala kao što je trgovina ljudima, narkoticima i cyber kriminala.

Rad i uloga Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH ocijenjeni su  veoma pozitivno. Između ostalog, zahvaljujući radu ovog tijela i izvršenim industrijskim provjerama, brojnim firmama iz BiH omogućeno je da učestvuju na tenderima  izvan  BiH. Također, BiH daje značajan doprinos jačanju i izgradnji državnih sigurnosnih organa u zemljama u regionu,kroz obuke i prijenos iskustava.
Nagrada UN-a za javnu službu