Saopštenja za javnost

Sastanak Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH

11.3.2019

Bosna i Hercegovina će iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi pojačali kontrolu i nadzor na istočnoj granici i spriječili ulazak ilegalnih migranata, zaključak je Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH održanog danas u Sarajevu.

S obzirom na operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i kretanju migranata na balkanskoj ruti, jačanje kontrole granice je označeno kao glavni prioritet u rješavanju migrantske situacije.

Zbog toga je zatraženo od Granične policije da za slijedeći sastanak Štaba dostavi analizu o potrebnom broju policijskih službenika kako bi se u potpunosti zatvorila 600 kilometara duga istočna granica, a koji će biti dalje proslijeđena Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Štaba i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne i sa ponudom mađarske vlade da uputi kao ispomoć određen broj policajaca, koji bi vršili monitoring granice bez oružja i  policijskih ovlaštenja.  

Štab je prihvatio ovu ponudu i uskoro će u proceduru prema Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH biti upućen prijedlog sporazuma.

U prva dva mjeseca ove godine je u BiH ušlo 2.260 migranata što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno se u BiH nalazi oko 3.500 migranata i svi su smješteni u osam prihvatnih  centara.
Nagrada UN-a za javnu službu