Saopštenja za javnost

Sastanak Mektića i ambasadorice Švicarske u BiH Andree Rauber Saxer

12.3.2019

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer razgovarali su danas u Sarajevu o saradnji u oblasti migracija, sigurnosnim izazovima i razmjeni informacija između policijskih agencija.

Ministar Mektić je istakao da će zbog nepostojanja zajedničkog rješenja na nivou EU, ali i slabe saradnje između zemalja regiona, u ovoj godini vjerovatno doći do povećanja broja migranata koje žele otići u Zapadnu Evropu.

Tokom sastanka je razgovarano o korištenju mehanizma dobrovoljnog povratka migranata, gdje je prethodnih godina postojala izuzetno dobra i efikasna saradnja između BiH i Švicarske.

Naglašeno je da je potrebno veću pažnju posvetiti i sigurnosnim aspektima migrantske situacije te je podržano uspostavljanje direktne razmjene podataka između nadležnih sigurnosnih agencija dvije zemlje.

Ministar Mektić  i ambasadorica Saxer su razgovarali i o sigurnosnim izazovima vezanim za povratak osoba koje su se borile na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku.