Saopštenja za javnost

Ministar Mektić razgovarao sa ambasadorom SAD Ericom Nelsonom

14.3.2019

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ambasador SAD u BiH Eric Nelson razgovarali su danas u Sarajevu o ključnim političkim i sigurnosnim izazovima za BiH te budućim oblastima saradnje između dvije države.

Ministar Mektić je kao najveći izazov za BiH naveo uspostavljanje vladavine prava, odnosno nezavisnog i efikasnog pravosuđa, kao uslova za adekvatnu borbu protiv veoma raširene korupcije. Naglasio je da trenutno stanje u ovoj oblasti i činjenica da nema nijedne presude za ozbiljne koruptivne afere, ugrožava ekonomski napredak, odbija strane investitore i podstiče mlade na sve masovniji odlazak iz BiH.

Ambasador Nelson je ovu godinu ocijenio kao veoma važnu za zajednički angažman SAD i EU za postizanje napretka u ovoj oblasti. 

Ministar Mektić je naveo da su posljednjih godina u BiH postignuti značajni rezultati u borbi protiv terorizma te naglasio dobru saradnju sa pertnerskim agencijama u SAD.

Također, tokom sastanka je razgovarano i o borbi protiv trgovine ljudima. U cilju efikasnije zaštite žrtava trgovine ljudima planirano je objedinjavanje fondova koje izdvaja BiH. Ministar Mektić je upozanao amabasadora Nelsona i sa trenutnom migrantskom situacijom i planovima BiH da se suprotstavi očekivanom novom valu ilegalnih migranata, prvenstveno kroz povećanje broja policajaca i nabavku savremene tehnike za efikasniju kontrolu i nadzor istočne granice BiH.

Također, razmjenjeni su stavovi oko usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana  (ANP) Bosne i Hercegovine za NATO.

2 FOTO GALERIJA
Nagrada UN-a za javnu službu