Saopštenja za javnost

BiH uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI)

14.6.2019

Bosna i Hercegovina je organiziranjem ministarskog sastanka u Sarajevu. uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI).

Na današnjem sastanku kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva i institucija nadležnih za pitanja migracija, azila i izbjeglica iz Albanije, Sjeverne Makedonije, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova*, razgovarano je o budućem upravljanju migracijama i provođenju zajedničkih politika i projekata u ovoj oblasti.

Migracije su i dalje jedan od ključnih izazova za zemlje članice MARRI inicijative te  je iskazana potreba nastavka jačanja regionalne saradnje, koja je istovremeno važna i za proces evropskih integracija.

U budućem radu MARRI će se fokusirati na provođenje sporazuma o redmisiji između zemlja članica, ali i povratka stranih državljana, koji ilegalno borave, u zemlje njihovog porijekla.

Također, zemlje članice MARRI inicijative će zajedno raditi na jačanju prevencije, sprječavanju trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, kao i usklađivanje procedura i jačanje kapaciteta u cilju postizanja standarda EU u zaštiti tražilaca azila.

* u skladu sa rezolucijom Viieća sigurnosti UN 1244/1999