Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića sa delegacijom UNHCR-ovog ureda za Evropu – Zaštita najugroženijih kategorija izbjeglica i migranata

27.6.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas sa  visokom delegacijom UNHCR-ovog ureda za Evropu, u Ženevi, koju je predvodila zamjenica direktora Angela Li Rosi. Razgovarano je o situaciji migranata i izbjeglica u BiH i budućoj saradnji između ove UN-ove agencije i institucija BiH.

Ministar Mektić je upoznao Li Rosi sa trenutnim izazovima BiH zbog povećanog priliva migranata, koji se zbog želje da što prije stignu do željenih destinacija u Evropskoj uniji najviše koncentrišu na području Unskosanskog kantona, zbog čega je najteža situacija upravo u ovom dijelu BiH.

Ministar Mektić je istakao da se i u tako složenim uslovima poseban pažnja posvećuje porodicama sa djecom i maloljetnicima bez pratnje, za koje je osiguran i poseban smještaj u hotelu Sedra i obnovljenom Đačkom domu.

Istaknuta je dobra saradnja nadležnih institucija BiH i UNHCR-a posebno kada je u pitanju pružanje zaštite i briga o ovim najugroženijim kategorijama izbjeglica i migranata. Tokom sastanka razmjenjeni su stavovi o mogućnosti proširenje saradnje u cilju bolje zaštite osoba koje traže azil u BiH.