Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića sa ambasadoricom Hohmann

28.6.2019

Njemačka vlada dala je značajan doprinos u razvoju sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, posebno na jačanju kapaciteta Granične policije BiH, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tokom današnje oproštajne posjete ambasadorice Njemačke u BiH Christiane Hohmann.  

Ta podrška bit će nastavljena i ubuduće kroz opremanje i druge vrste pomoći GP BiH , najavila je Hohmann, koja uskoro odlazi iz BiH na novu diplomatsku misiju.

Tokom sastanka razgovarano je i o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH. Ambasadorica Hohmann je istakla da je zadovoljna zbog povlačenja odluke o formiranju rezervnog sastava policije RS, istakaši da jednostrana rješenja ne bi išla u korist jačanja sigurnosti već izazivanja novih zategnutosti i nepovjerenja u BiH.  

Ambasadorica Hohmann je upoznala ministra Mektića sa glavnim odredbama novog zakona o zapošljavanju u Njemačkoj koji će se odraziti i na BiH s obzirom na veliki broj mladih iz BiH traži posao u ovoj zemlji.

Istovremeno, razgovarano je nastavku produženja važenja evropskog putnog naloga kojim se ubrzava procedura povratka državljana BiH koji nelegalno borave u Njemačkoj.