Saopštenja za javnost

Devet specijaliziranih vozila za civilnu zaštitu

26.9.2019

Svečana ceremonija primopredaje specijaliziranih vozila za civilnu zaštitu, koje je donirala Vlada Japana, održana je danas u Sarajevu.
Krajnji korisnici ovih vozila bit će Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, Republička uprava civilne zaštite RS, Federalna uprava civilne zaštite FBiH i Odjel javne sigurnosti Vlade Brčko Distrikta.
 
Dokument o primopredaji devet terenskih vozila s pripadajućom opremom potpisali su ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.  
 
Ambasador Sakamoto je kazao da su ova vozila dio japanske bespovratne pomoći u vrijednosti 1,1 milion KM koja je donirana Ministarstvu sigurnosti.
 
Napomenuo je da ova specijalizirana terenska vozila mogu pristupiti mjestu nesreće čak i pod jakom kišom i olakšati pristup području zahvaćenom poplavama. 
 
- Vlada Japana obezbijedila je specijalizirana terenska vozila kako bi podržala aktivnosti Ministarstva i institucija civilne zaštite FBiH, RS i Brčko Distrikta. Japan pridaje veliki značaj sprečavanju i zaštiti kao mjerama potpore protiv prirodnih katastrofa uključujući i poplave - naveo je ambasador Sakamoto. 
 
Izrazivši nadu da će se vozila dobro održavati, poželio je da se dugo koriste i pamte u BiH, kao jedan od simbola dobrih bilateralnih odnosa između dviju država.
 
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da ovom ceremonijom zvanično Ambasada Japana institucijama i organima za zaštitu i spašavanje u BiH predaje u trajno vlasništvo vrijednu donaciju specijaliziranih terenskih vozila.
 
Istaknuo je da je Vlada Japana i do sada značajno pomagala sektor zaštite i spašavanja u BiH, ne samo u opremi već i u obukama i prijenosu znanja i iskustava.
 
- Treba istaknuti i da je Japan nacija koja se kontinuirano suočava s nesrećama katastrofalnih razmjera, ali i shodno tome nacija sa globalno najrazvijenijom svijesti o nesrećama, ali i svijesti o humanoj potrebi pomoći drugima – naveo je ministar Mektić.
 
Dodao je da je, posjedujući takav osjećaj, japanski narod posredstvom Vlade u postratnom periodu pružio ogromnu pomoć BiH u oporavku i obnovi, a kroz niz pokrenutih grantova, potvrđuju nastavak pomoći upravo u jačanju kapaciteta za rano upozoravanje i odgovor na nesreće.
 
- Siguran sam da će ova terenska vozila, namjenjena za prijevoz ljudstva i opreme, olakšati rad i spremnost civilne zaštite da brzo i efikasno djeluju u slučaju potrebe za spašavanje ljudskih života i materijalnih sredstava – naveo je ministar sigurnosti BiH.
 
Krajnji korisnici vozila su Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH koje će dobiti tri vozila, a po dva vozila će dobiti Republička uprava civilne zaštite RS, Federalna uprava civilne zaštite Federacije BiH i Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH.
 

3 FOTO GALERIJA
 
Nagrada UN-a za javnu službu