Saopštenja za javnost

Sastanak Mektića i Sattlera – Razgovori o smještaju migranata i saradnji sa Evropskom unijom

7.10.2019

Rješavanje aktuelnih pitanja u oblasti migracija te saradnja Bosne i Hercegovine sa evropskim sigurnosnim agencijama bile su teme današnjeg sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadora Johanna Sattlera.

Ministar Mektić je upoznao ambasadora Sattlera sa aktivnostima za otvaranje novog prihvatnog centra u blizini Sarajeva kako bi se ravnomjernije rasporedili migranti koji se nalaze u BiH i smanjio pritisak na području Unsko-sanskog kantona.

Također, razgovarano je o poboljšanju smještajnih kapaciteta na području USK koji podrazumjevaju i zatvaranje Vučjaka koji je od strane EU ocijenjen kao neprihvatljiv i neadekvatan za boravak migranata. Rješavanje ovih pitanja je ocijenjeno kao veoma hitno s obzirom na dolazak hladnijih dana.

O ovoj temi uskoro će se razgovarati i u Briselu na sastanku sa generalnim direktorom Generalne direkcije EU za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom.

Sattler je upoznao ministra Mektića da će EU vrlo brzo izabrati eksperta za pitanje migracija koji će sarađivati sa institucijama BiH u upravljanju migracijama.  

Na sastanku je razgovarano i o problemima u uspostavi operativne saradnje BiH sa EUROPOL-om, prvenstveno zbog zastoja u uspostavi kontakt tačke u BiH. Zaključeno je da BiH zbog toga ostaje bez važne saradnje sa ovom evropskom policijskom agencijom.

 

 

 

2 FOTO GALERIJA
Nagrada UN-a za javnu službu