Saopštenja za javnost

Otvorena terenska vježba za korištenje NICS sistema u Brčkom – Korištenje nejsavremenije opreme za potrage i spašavanje

28.10.2019



Službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i regiona u naredna tri  dana će na podrurčju Brčko Distrikta testirati najsavremeniju opremu i međusobnu saradnju u akcijama potraga i spašavanja.

Radi se o terenskoj vježbi za korištenje NICS sistema koju organizira Ministarstvo sigurnosti  Bosne i Hercegovine u saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost Brčko distrikta i podršku Federalne uprave civilne zaštite.

Vježba se održava u skladu sa planom aktivnosti NATO NICS projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama“ za 2019. godinu. Oko 150 učesnika vježbe i to tim za spašavanje čamcima, ronilački tim, tim pumpi visokog kapaciteta, tim vodenih barijera, tim za traganje i spašavanje i HBRN tim, uvježbavat će mogućnosti i način upotrebe NICS sistema u slučaju nesreća, te saradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić je u svom obraćanju istakao važnost saradnje i komunikacije između različitih timova koji bi u slučaju potrebe mogli  uspješno spašavati ljude i materijalna dobra.

Dogradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić je naglasio da su poplave i klizišta iz 2014.godine pokazale neophodnost ovakve saradnje i uvježbavanje za zajedničko djelovanje  u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH, policije Brčko Distrikta i drugih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, na vježbi prisustvuju posmatrači iz partnerskih zemalja i institucija na projektu: US Department of Homeland Security i MIT – Lincoln Laboratorije iz SAD, MUP-a Hrvatske, Direktorata za vanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije.

 

 

2 FOTO GALERIJA