Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića sa državnim sekretarom MUP-a Njemačke Helmutom Teichmannom

7.11.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas  u Beču sa s državnim sekretarom Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke Helmutom Teichmannom.

Razgovarano je o migracijskoj situaciji u regiji, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Ministar Mektić je upoznao sekretara Teichmanna sa trenutnom situacijom, problemima sa kojima se suočavaju nadležne institucije, istakavši da Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa nižim nivoima vlasti nastoji osigurati adekvatan smještaj za migrante pred predstojeću zimu. 

Ministar Mektić je istakao i potrebu jačanja kontrole istočne granice kako bi se smanjio broj ilegalnih ulazaka u BiH. Sekretar Teichmann je najavio pomoć Njemačke vlade Graničnoj policiji BiH, a o konkretnim vidovima saradnje razgovarat će čelni ljudi graničnih policija dvije države.

Također, ministar Mektić uputio je poziv saveznom ministru unutrašnjih poslova Njemačke i državnom sekretaru MUP-a za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi se razgovaralo i o drugim vidovima saradnje između BiH i Njemačke.

 

Nagrada UN-a za javnu službu