Saopštenja

Odluke Vijeća ministara BiH – Zatvoreni aerodromi za promet putnika, određeni granični prelazi za prevoz robe

24.3.2020

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donio je Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini.

Ovom odlukom zatvaraju se granični prelazi na aerodromima za putnike a ostaju samo prelazi za kargo saobraćaj. Odluka stuopa na snagu 30.3. u 06, časova.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donio je Odluku o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Bosne i Hercegovine.

Zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih virusom Kovid-19 u BiH se privremeno obustavlja izdavanje viza (C i D) u svim DKP-ima BiH u svijetu.

Izuzetak su vize koje se mogu izdati u naročito opravdanim slučajevima kada je to od interesa za zaštitu sigurnosti BiH, javnog poretka, javnog reda i mira, javnog zdravlja ili drugih razloga koji proističu iz međunarodnih obaveza BiH. U ovom slučaju, viza se može izdati isključivo uz prethodnu pisanu saglasnost Ministarstva spoljnih poslova.  

Vijeće ministara BiH donio je Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz prihvaćenu korekciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine a odnosi se na „Strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdanu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine“.

Zadužen je ministar sigurnosti BiH da obavi razgovor s resornim ministrom iz Republike Hrvatske na temu privremenog zatvaranja manjih graničnih prijelaza.  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donio je Odluku o određivanju graničnih prelaza za prevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Odlukom se određuju granični prelazi između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore za prijevoz robe u tranzitu i putni pravci kojima je dozvoljeno kretanje teretnih motornih vozila registrovanih u drugim državama u tranzitu kroz BiH, kao mjera sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti prouzrokovane novim virusom korona (Kovid-19).

Granični prelazi kojima se odvija tranzitni saobraćaj preko BiH sa Republikom Hrvatskom su Bijača - Nova Sela, Gradiška - Stara Gradiška, te Šamac - Slavonski Šamac, sa Republikom Srbijom je Rača - Sremska Rača, a sa Crnom Gorom je Klobuk - Ilino Brdo.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donio je Odluku o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona (Kovid-19).

Riječ je o maskama za lice, rukavicama, sredstvima za dezinfekciju, zaštitnim odijelima za medicinsko osoblje, kao i respiratorima i drugoj neophodnoj opremi  u borbi protiv virusa korona.