Saopštenja za javnost

“IPA PROGRAM: UPRAVALJANJE RIZICIMA OD POPLAVA I POŽARA OTVORENOG PROSTORA NA ZAPADNOM BALKANU I TURSKOJ” Održan početni sastanak u Bosni i Hercegovini

11.3.2021

U okviru programa „IPA poplave i požari (IPA FF)“, koji finansira Evropska unija, 9. marta održan je treći sastanak sa učesnicima iz zemalja korisnica programa, ovog puta u Bosni i Hercegovini. IPA FF nova je trogodišnja inicijativa za upravljanje poplavama i šumskim požarima na zapadnom Balkanu i Turskoj. Bila je to prilika za okupljanje predstavnika institucija u Bosni i Hercegovini nadležnih za zaštitu i spašavanje, predstavnika Generalna direkcija Evropske komisije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO), Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, partnera IPA FF konzorcija i ambasade partnera IPA FF konzorcija u zemlji.

Zbog pandemije Covid-19, početni sastanak u Bosni i Hercegovini, kao i prva faza programa, organizirani su u on-line formatu, pretvarajući stanje nesreće u priliku za prilagođavanje novonastalim situacijama i provođenje aktivnosti za bolju prevenciju i odgovor na rizike.

,,Dobro je vidjeti da smo u ovim izazovnim vremenima kolektivno svjesni važnosti civilne zaštite i prevencije i smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i vanrednih situacija “, rekao je g. Gianluca Vannini, šef Operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i Prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„IPA FF program predstavlja važan nastavak prethodnih inicijativa koje finansira EU, a čiji je cilj jačanje kapaciteta za prevenciju i spremnost na rizik od katastrofa u regionu“, rekao je gospodin Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje i mjere spašavanja i zaštite, iz Ministarstva sigurnosti BiH. Ciljevi koji se žele postići ovim regionalnim programom se odnose na: Povećanje institucionalnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini za razvoj i provođenje efikasnih i akcijski orijentisanih planova zaštite od poplava za riječne slivove u Bosni i Hercegovini i slivove prekograničnog karaktera - poboljšanje prekogranične saradnje i procedura; Poboljšanje upotrebe informacija i upozorenja izdatih kroz sistem ranog upozoravanja i njihovo integrisanje u planove odgovora u cilju spašavanja života i smanjenje štete - rješavanje uskih grla i nesporazuma, izgradnja povjerenja; podizanje kapaciteta za procjenu rizika i upravljanja rizikom od šumskih požare - poboljšanje metodološkog pristupa; uspostavljanje protokola prekogranične saradnje i protokola podrške države domaćina s ciljem osiguravanja brze i efikasne primjene modula civilne zaštite u slučaju šumskih požara; i poboljšanje razumijevanja važnosti provođenja različitih vrsta obuka i vježbi.

Konzorcij IPA programa za poplave i požare se sastoji od Odjeljenja civilne zaštite Republike Italije kao koordinatora, zajedno sa institucijama civilne zaštite Švedske, Slovenije, Rumunije, vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-šleske regije Republike Češke, rumunskim Državnim centrom za upravljanje katastrofama i italijanskom CIMA fondacijom. Program će trajati 3 godine, od novembra 2020. do novembra 2023. Ukupna vrijednost programa je približno 5 miliona EUR (više detalja u priloženom informativnom listu IPA-FF).

 

1 FOTO GALERIJA