Saopštenja za javnost

Jača saradnja BiH i Austrije u cilju smanjenja migracijskog pritiska na dvije države

28.4.2021

Bosna i Hercegovina i Republika Austrija će sarađivati i međusobno se pomagati u cilju smanjenja migracijskog pritiska na dvije države. Ovo je zaključeno na današnjem sastanku delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, koje su predvodili ministri Selmo Cikotić i Karl Nehammer.

Na sastanku je razgovarano o unaprijeđenju saradnje u zajedničkoj borbi protiv sigurnosnih izazova na zapadnom Balkanu, koji zahtijevaju zajednički i koordinisani pristup. Ministar Cikotić je istakao da Bosna i Hercegovina i Austrija sarađuju na jačanju kapaciteta institucija BiH po pitanju zaštite granice, sprječavanja krijumčarenja migranata i organizovanih kriminalnih grupa, te jačanje kontrole migracijskih tokova kroz efikasan rad privremenih prihvatnih centara.

“Sadašnje prijetnje i rizici traže međunarodnu dimenziju za identifikaciju i rješavanje unutrašnjih i vanjskih izazova. Jedan od centralnih izazova su ilegalne migracije i sprječavanja ilegalnih migracija”, kazao je ministar Cikotić koji se zahvalio za sveukupnu dugogodišnju saradnju dvije države, naglasivši da je Austrija jedan od ključnih partnera Bosne i Hercegovine. Posebno je istakao financijsku podršku Austrije od 1,5 miliona eura i 135 kontejnera za opremanje kampa Lipa.

Zaključeno je da je brz povratak ilegalnih migranata bez prava boravka u njihove zemlje porijekla jedno od ključnih rješenja upravljanja migracijama, te će dvije države usko sarađivati na uspostavljanju zajedničkih čarter letova ka zemljama porijekla

Ministar Nehammer je istakao da postoji veliko prijateljstvo između Austrije i BiH i da je u tom duhu vođen današnji razgovor. Naglasio je da je Bosna i Herecegovina uložila veliki napor da zaštiti granice i da spriječi prolazak migranata dalje na Zapad te zbog toga izrazio zahvalnost ministru Cikotiću i institucijama BiH. Najavio je i dalji nastavak podrške BiH i jačanju kapaciteta i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama, naglasivši da je saradnja i sposobnost BiH da adekvatno odgovori na sva sigurnosno-politička pitanjima veoma važna za EU, a posebno za Austriju.

Ministri Cikotić i Nehammer danas su potpisali i memorandum o saradnji kojim je precizirana buduća saradnja u borbi protiv ilegalnih migracija, posebno u oblasti upravljanja migracijama, povratku migranata, jačanju struktura u oblasti azila te borbe protiv krijumčaranja migranata.

Istovremeno sastanke sa direktorima MUP-a Austrije nadležnim za organizirani kriminal i migracije imali su zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

 

           

 

20 FOTO GALERIJA