Saopštenja za javnost

Radna grupa razmatrala Zakon o graničnoj kontroli

21.6.2021

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Misije OSCE-a u BiH u periodu 16. – 17.06.2021. godine, u Tarčinu je održana četvrta radionica Radne grupe za izradu Zakona o graničnoj kontroli.

Tokom dvodnevne radionice, učesnici su razmatrali nacrt Zakona o graničnoj kontroli koji je pripremljen u skladu komentarima, sugestijama, prijedlozima i primjedbama nadležnih institucija iz kojih dolaze članovi i članice Radne grupe, dostavljenim službenim putem i putem e-maila u proteklom periodu. 

Predstavnici radne grupe su razmatrali tekst zakona, te dali konkretne sugestije u cilju poboljšanja trenutnih zakonskih rješenja. Kroz diskusiju, članovi i članice Radne grupe su razmatrali evropsku legislativu u ovoj oblasti (Direktiva API, Frontex, Šengenski kodeks i dr) sa kojom je potrebno uskladiti tekst zakona, te radili na poboljšanju odredbi zakona u kojim je postojala potreba za poboljšanjem dosadašnjih rješenja. Na kraju radionice sačinjen je usaglašen nacrt zakona koji je će nakon dobijenih završnih mišljenja nadležnih institucija iz kojih dolaze članovi i članice Radne grupe, biti upućen u dalju zakonsku proceduru.