Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Cikotića s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandrom Vulinom

27.7.2021

Sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije predvođeni ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandrom Vulinom održan je danas u Zvorniku.

Razgovarano je o mogućnostima unaprijeđenja saradnje u oblasti borbe protiv prekograničnog kriminala i u oblasti upravljanja migracijama i granicama.

Nakon sastanka ministri Cikotić i Vulin potpisali su međunarodnih ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije koji moogućuju bolju kontrolu granica te lakše kretanje ljudi i roba između dvije države.

Potpisan je Sporazum o pograničnom saobraćaju, Sporazum o graničnim prijelazima, Sporazum o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima te Aneks Sporazuma o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Bratunac – Ljubovija (Novi most). U delegaciji BiH su bili i zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor SIPA-e Darko Ćulum, direktor DKPT-a Mirsad Vilić, a u delegaciji Srbije direktor policije Vladimir Rebić, načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić, načelnik Uprave granične policije Mile Jandrić i načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju Marko Kovačević.

Ministar Cikotić je naglasio važnost da su sastanku prisustvovali i direktori agencija koje su nadležne za borbu protiv organizovanog kriminala i za saradnju između dvije države u sferi sigurnosti.

Naglasio je da je bilo razgovora i o ilegalnim migracijama koje jesu prijetnja kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Srbiju te da je ovaj sastanak jedan novi iskorak u saradnji dvije države kada je riječ o sigurnosti.

 

3 FOTO GALERIJA