Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na Migracijskoj konferenciji u Beču – Međunarodna saradnja i partnerstva ključni za rješavanje migracijskih kriza – Potpisan sporazum o zaštiti tajnih podataka između BiH i Mađarske

19.10.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je danas na Migracijskoj konferenciji u Beču, u organizaciji Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD). Ključna tema ovogodišnje konferencije na kojoj učestvuju ministri, direktori policija i visoke zvanica iz cijelog svijeta je ostvarivanje bolje saradnje i rezultata u upravljanju migracijama na rutama prema Evropi.

Ocijenjeno je da su zbog krize u Afganistanu i već postojećih trendova u migracijama, zajednički dijalog i djelovanje hitniji i potrebniji nego ikad. Također, zaključeno je da je međunarodna saradnja i jačanje partnerstava ključni uvjet za efikasno rješavanje trenutnih i budućih migracijskih kriza.

Ministar Cikotić je učestvovao na panelu sa ministrom za migracije i azil Grčke Notisom Mitarachijem, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, gdje su kao predstavnici tri ključne zemlje na ruti zapadnog Balkana, dali svoje viđenje za unaprijeđenje saradnje na ovim rutama i u širem regionu.

Tokom obraćanja, fokus je bio kako vlade zemalja u regionu mogu bolje sarađivati u upravljanju trenutnim izazovima i budućim krizama.

Ministar Cikotić je na marginama konferencije imao niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima drugih zemalja i organizacija. Između ostalog, održan je bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, te je upriličeno potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske o zaštiti tajnih podataka.

"Bosna i Hercegovina i Mađarska na ovaj način potvrđuju važnost međusobne saradnje i zajedničke primjene sigurnosnih principa zaštite tajnih podataka čime međusobno jačamo interese i sigurnost naših država. Sporazum o zaštiti tajnih podataka omogućava još uspješniju suradnju između nadležnih državnih sigurnosnih organa kao i vlada naše dvije države”, istakao je ministar Cikotić.