Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na konferenciji o izazovima u spriječavanju nasilnog ekstremizma

15.6.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvuje na konferenciji na visokom nivou u Albaniji o izazovima rehabilitacije i resocijalizacije u spriječavanju nasilnog ekstremizma.

Na skupu je razgovarano o važnosti preventiventivnog djelovanja i ranog prepoznavanja izvora ekstremizma kako bi se spriječile dalje posljedice i širenje ideologija, posebno onih koje vode ka terorizmu.

Posebno je istaknuta važnost podrške lokalnim zajednicana i podrška inicijativama u cilju jačanja otpornosti na ove pojave.

Ministar Cikotić je tokom obraćanja govorio o iskustvima BiH i mjerama koje Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne institucije poduzimaju u ovoj oblasti. Naglasio je da preventivne mjere imaju važnu ulogu u blagovremenom otklanjanju potencijalnog sigurnosnog rizika koji dolazi od ekstremističkih grupa i pojedinaca. Također, sačinjen je program reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije za bh. državljane koji se nalaze u Siriji, a koji sadrži mjere sigurnosti, mjere zdravstvene i socijalne zaštite, osiguranje pristupa obrazovanju, ekonomsku podršku i zapošljavanje, pravnu pomoć u lokalnoj zajednici i druge potrebne mjere.