Saopštenja za javnost

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH učestvuju u radu radionice i vježbe „Operativno planiranje“ u Splitu

31.1.2011

U okviru Programa za prevenciju, spremnost, i odgovor na prirodne i druge nesreće (PPRD jug) finansiranog od strane Evropske unije, danas u Splitu počinje druga po redu petodnevna radionica i simulacijska vježba pod nazivom “Operativno planiranje”

U okviru Programa za prevenciju, spremnost, i odgovor na prirodne i druge nesreće (PPRD jug) finansiranog od strane Evropske unije, danas u Splitu počinje druga po redu petodnevna radionica i simulacijska vježba pod nazivom “Operativno planiranje”. Radionica će okupiti oko 30 učesnika iz oblasti civilne zaštite iz Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Egipta, Izraela, Jordana, Libana, Crne Gore, Moroka, sa područja Palestinske teritorije, Tunisa i Turske sa ciljem upoznavanja sa metodologijama i oruđima za planiranje upravljanja potencijalnim vanrednim situacijama u slučaju nesreća. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Sektor za zaštitu i spašavanje će na ovom važnom skupu predstavljati šef Odsjeka za međunarodnu saradnju i koordinaciju Milivoje Popović i referent – šef smjene u Operativno-komunikacijskom centru BiH-112, Leo Tvrtković.

Radionicu će otvoriti generalni direktor Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Damir Trut, zajedno sa Paulom Vandorenom, šefom Delegacije Evropske unije u Republici Hrvatskoj. Tokom prve radne sesije, Tomislav Vuko, zamjenik šefa Uprave za vatrogastvo Republike Hrvatske, će predstaviti analizu sezone požara u Hrvatskoj u 2010. godini.

Tema skupa „Operativno planiranje“ je značajna jer povezuje strategiju i operativno djelovanje. Kako bi bili efikasni potrebno je da operativno planiranje bude izvršeno prije moguće krize. Kada se detektuje rizik, nadležne institucije za civilnu zaštitu koriste “operativno planiranje” kao pripremnu mjeru da bi se umanjili gubici i ograničile posljedice nesreće na stanovništvo. Plan koji se izrađuje mora jasno definirati koje aktivnosti treba preduzeti u slučaju vanredne situacije, od strane koga, kada i gdje. 

Posljednja dva dana će biti posvećena terenskoj vježbi u kojoj će učesnici biti obučeni da vode operativno planiranje i identificiraju prioritete, zadatke i odgovornosti. Tokom vježbe, učesnici će dobiti scenarij šumskog požara u izrazito teškim vremenskim uvjetima, koji se sve češće javljaju u Mediteranu. Podijeljeni u četiri tima moraće da procijene resurse potrebne za osiguranje određene oblasti i izrade plan za vanredne situacije kojim bi se koordinirao rad različitih uključenih organizacija. 

Scenarij šumskog požara je odabran iz razloga što šumski požari predstavljaju jako važno pitanje u oblasti Mediterana za institucije nadležne za civilnu zaštitu. Procjenjuje se da, prema statistici  Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), u prosjeku od 600,000 do 800,000 hektara pod šumama bude izgubljeno godišnje usljed 50,000 požara. To je površina koja se može uporediti sa ostrvima Krit i Korsika, što iznosi od 1,3 do 1,7 posto ukupne teritorije Mediterana. Nedavni požar na Mount Carmel u Izraelu koji je odnio 41 život, uništio više od 5,000 hektara šume, milion stabala, desetine kuća, prislio više od 15,000 ljudi na evakuaciju i pruzrokovao štetu od preko 400 milion eura, pokazao je koliko je važna podrška i koordinacija institucija nadležnih za civilnu zaštitu u slučaju nesreća.