Saopštenja za javnost

Danas u Istanbulu počinje radionica o poplavama na kojoj učestvuje i predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH

15.2.2011

Istanbul, grad koji je u proteklim godinama imao najviše žrtava od poplava domaćin je važne trodnevne radionice koja počinje danas na temu rizika od poplava, organizirane u okviru pet miliona vrijednog Programa sprječavanja, spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće (PPRD Jug) finansiranog od strane Evropske unije

Istanbul, grad koji je u proteklim godinama imao najviše žrtava od poplava domaćin je važne trodnevne radionice koja počinje danas na temu rizika od poplava, organizirane u okviru pet miliona vrijednog Programa sprječavanja, spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće (PPRD Jug) finansiranog od strane Evropske unije.

Oko 40 eksperata u oblasti upravljanja rizicima od poplava iz institucija nadležnih za civilnu zaštitu i drugih ministarstava iz Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Egipta, Izraela, Italije, Jordana, Libana, Crne Gore, Maroka, Palestinske teritorije, Slovenije, Tunisa i Turske će prilikom trodnevne radionice diskutirati o naučenim lekcijama iz nedavnih poplava u regionu i razmijeniti informacije o najboljim načinima za upravljanje rizicima od poplava. Učesnici radionice, među kojima je i predstavnik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Sektora za zaštitu i spašavanje, Almir Beridan, će također voditi rasprave na temu šta zemlje Mediterana mogu učiniti da smanje slabosti i prevaziđu poteškoće u slučaju poplava.

Današnju radionicu koja će trajati do 17. februara otvorili su Mehmet Ersoy, generalni direktor Tijela za upravljanje u vanrednim situacijama i u slučaju nesreća Vijeća ministara Republike Turske, i Javier Menendez Bonilla, šef Sektora za operacije delegacije Evropske unije u Republici Turskoj. Tokom radionice bit će prezentirane analize različitih tipova poplava koje pogađaju Mediteran, kao i glavni razlozi za povećanje slabosti na poplave: nekontrolisano širenje naselja u oblastima sklonim poplavama, izgradnja na padinama, sječa šuma, promjena upotrebe tla što umanjuje mogućnost zadržavanja vode.

Učesnici će, tom prilikom, proučavati dostupne metodologije o smanjenju uticaja poplava na ljude, životnu sredinu, kulturno naslijeđe i ekonomiju. Oni će, također, dobiti informacije o EU direktivama koje se odnose na poplave i elemente za procjenu rizika od poplava, mape rizika i planove upravljanja. Centar za zajedničko istraživanje Evropske komisije će predstaviti najnovija dešavanja u vezi sa predviđanjem poplava i sistema ranog upozoravanja. To je važno znati zbog njihove destruktivnosti i kratkog vremena od obilnih padavina do nastanka poplava kada je veoma teško adekvatno reagirati.

Na kraju, tokom praktične vježbe, učesnici će simulirati čitav proces procjene rizika, izradu mapa i planiranje pravih mjera upravljanja s ciljem smanjenja uticaja takvih prirodnih nesreća.

Prema EMDAT (Emergency Events Database) bazi podataka o nesrećama, poplave su i dalje najčešća i najopasnija prirodna nesreća u Mediteranu. U periodu od 1990. do 2010. godine poplave su iznosile 35 posto od svih prirodnih nesreća koje su pogodile oblast Mediterana (Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kipra, Egipta, Francuske, Grčke, Izraela, Italije, Jordana, Libana, Malte, Crne Gore, Maroka, Palestinske teritorije, Slovenije, Španije, Sirije, Tunisa i Turske). Oko 210 destruktivnih poplava je pogodilo 22 zemalje tokom proteklih 20 godina sa 3,220.000 ljudi, 4,250 mrtvih, i ekonomskim gubicima od ukupno 25,000 milijardi eura.

Zemlje južnog i istočnog Mediterana su imale najveći broj smrtnih slučajeva sa 3,820 žrtava uglavnom zbog iznenadnih poplava koje pogađaju gusto naseljene urbane oblasti na prostorima sklonim poplavama. Zemlje Mediterana – Italija, Francuska, Španija, Grčka, Slovenija i Albanija imale su najveće materijalne gubitke od 21.400 milijardi eura najvećim dijelom zbog poplava koje su pogodile priobalne gradove izgrađene bez adekvatne zaštite ili zbog riječnih poplava ravnica koje su nekada bile pokrivene šumom, poljoprivrenim kulturama u privrednim i industrijskim oblastima.