Saopštenja za javnost

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dobilo prestižnu nagradu Ujedinjenih naroda

11.5.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ovogodišnji je dobitnik nagrade Ujedinjenih naroda za javnu službu, što je najprestižnije međunarodno priznanje u ovoj oblasti. UN je u kategoriji „Promovisanje rodne ravnopravnosti u javnoj službi“ najboljom ocijenio inicijativu ovog ministarstva „Javno učešće u mirovnim procesima“

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ovogodišnji je dobitnik nagrade Ujedinjenih naroda za javnu službu, što je najprestižnije međunarodno priznanje u ovoj oblasti. UN je u kategoriji „Promovisanje rodne ravnopravnosti u javnoj službi“ najboljom ocijenio inicijativu ovog ministarstva „Javno učešće u mirovnim procesima“.
 

Ministarstvo sigurnosti je za UN nagadu nominirala nevladina organizacija „Žene ženama“ iz Sarajeva, kao instituciju koja ulaže velike napore u uključivanju žena u sektor sigurnosti i ravnopravnosti spolova, posebno na promociji UN Rezolucije 1325 (Žene, mir i sigurnost) i Akcijskog plana za njezinu provedbu u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo sigurnosti je dobilo priznanje i pohvalu za promociju i uključivanje žena u operacije podrške miru Ujedinjenih naroda kao i njihov zapažen doprinos u izgradnji postkonfliktnih društava.

„Izvanredan uspjeh vaše institucije pokazan je kroz izvrsno služenje javnom interesu i uvjereni smo da ste time dali značajan doprinos unaprijeđenju javne uprave u vašoj zemlji. To će zasigurno poslužiti kao inspiracija i podsticaj za druge koji rade u javnoj službi“, navodi se u obrazloženju nagrade upućenog Ministarstvu sigurnosti iz UN-a.

Tim povodom upućen je i poziv Ankici Tomić, šefici Odsjeka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu sigurnosti BiH, da u junu prisustvuje obilježavanju Dana javne službe Ujedinjenih naroda u Njujorku. Osim  proglašenja pobjednika i uručivanja nagrade održat će se i Forum na kojem će biti više od 400 učesnika, uključujući predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, visokorangirane vladine dužnosnike iz cijelog svijeta, predstavnike civilnog društva, akademske zajednice i privatnog sektora, te međunarodnih organizacija.