Podzakonski akti

ODLUKA O VIZAMA

11.5.2017

Službeni glasnik BiH, broj 3/15

Na osnovu člana 20. i člana 21. stav (1) Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu ("Službeni glasnik BiH", br. 36/08 i 87/12) i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 115. sjednici održanoj 18.12.2014. godine, donijelo je 


ODLUKU 


O VIZAMA 


Član 1. 
(Predmet odluke) 

Ovom Odlukom određuju se zemlje čiji državljani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugim identifikacionim dokumentom koji se može koristiti za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

POGLAVLJE I - BEZVIZNI REŽIM DO 90 DANA 


Član 2. 
(Bezvizni režim do 90 dana) 

Izuzima se od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska, stranac koji je državljanin jedne od sljedećih zemalja: 

Andora 

Antigva i Barbuda 

Argentina 

Australija 

Austrija 

Bahami 

Bahrein 

Barbados 

Belgija 

Bruneji 

Bugarska 

Crna Gora 

Češka Republika 

Čile 

Danska 

Estonija 

Finska 

Francuska 

Grčka 

Gvatemala 

Honduras 

Hrvatska 

Irska 

Island 

Italija 

Japan 

Kanada 

Katar 

Kipar 

Republika Koreja 

Kostarika 

Kuvajt 

Letonija 

Lihtenštajn 

Litvanija 

Luksemburg 

Mađarska 

Makedonija 

Malta 

Malteški red 

Mauricijus 

Meksiko 

Monako 

Nikaragva 

Nizozemska 

Njemačka 

Norveška 

Novi Zeland 

Oman 

Panama 

Paragvaj 

Poljska 

Portugal 

Rumunija 

Salvador 

San Marino 

Sejšeli 

Singapur 

Sjedinjene Američke Države 

Slovačka 

Slovenija 

Srbija 

Sveta Stolica 

Sveti Kristofor i Nevis 

Španija 

Švedska 

Švicarska Konfederacija 

Turska 

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske 

Ujedinjeni Arapski Emirati 

Urugvaj 

Venecuela 

POGLAVLJE II - OSTALI SLUČAJEVI BEZVIZNOG REŽIMA 


Član 3. 
(Bezvizni režim za državljane Albanije) 

(1) Državljani Albanije, nosioci važećih običnih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza u svrhu ulaska, izlaska, tranzita i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od 180 dana od dana prvog ulaska, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

(2) Državljani Albanije, nosioci pomorske knjižice (lična karta pomorca, uz posjedovanje brodskog dokumenta ili izvoda iz njega), putne isprave koja služi za povratak u Albaniju i generalne deklaracije (zadatak leta), izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza u svrhu ulaska, tranzita, privremenog boravka i izlaska sa teritorije Bosne i Hercegovine, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

(3) Državljani Albanije, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu za zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 4. 
(Bezvizni režim za državljane Alžira) 

Državljani Alžira, nosioci diplomatskih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana od dana ulaska, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 5. 
(Bezvizni režim za državljane Azerbejdžana) 

(1) Državljani Azerbejdžana, nosioci običnih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska. 

(2) Državljani Azerbejdžana, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 30 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 6. 
(Bezvizni režim za državljane Brazila) 

(1) Državljani Brazila, koji posjeduju važeće obične pasoše, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu koji ne prelazi 90 dana, s tim da ukupna dužina boravka ne prelazi 180 dana godišnje, od prvog ulaska u zemlju, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

(2) Državljani Brazila, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu za zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 7. 
(Bezvizni režim za državljane Egipta) 

Državljani Egipta, nosioci diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumima. 

Član 8. 
(Bezvizni režim za državljane Indonezije) 

Državljani Indonezije, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 9. 
(Bezvizni režim za državljane Izraela) 

(1) Državljani Izraela, nosioci važećih običnih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska. 

(2) Državljani Izraela, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 10. 
(Bezvizni režim za državljane Kazahstana) 

Državljani Kazahstana, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 30 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 11. 
(Bezvizni režim za nosioce važećih pasoša Narodne Republike Kine, pasoša Tajvana i pasoša izdatih u Posebnim upravnim područjima Narodne Republike Kine) 

(1) Državljani Narodne Republike Kine, nosioci diplomatskih, službenih i poslovno-običnih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

(2) Izuzimaju se od obaveze pribavljanja vizа za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska, nosioci pasoša Tajvana i to samo ukoliko je u pasoš unesen broj lične karte, kao i nosioci pasoša izdatih u Posebnim upravnim područjima Narodne Republike Kine: Hong Kong i Makao. 

Član 12. 
(Bezvizni režim za državljane Kube) 

Državljani Kube, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 13. 
(Bezvizni režim za državljane Malezije) 

Državljani Malezije, nosioci važećih običnih, diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu koji ne prelazi 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 14. 
(Bezvizni režim za državljane Moldavije) 

Državljani Moldavije, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 15. 
(Bezvizni režim za državljane Ruske Federacije) 

(1) Državljani Ruske Federacije, nosioci običnih pasoša, pomorske knjižice (uz posjedovanje brodskog dokumenta ili izvoda iz njega) i putne isprave (putni list) koja služi za povratak u Rusku Federaciju, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine, na period koji ne prelazi 30 dana u okviru svakih 60 dana, računajući od datuma prvog ulaska, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

(2) Državljani Ruske Federacije, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 16. 
(Bezvizni režim za državljane Ukrajine) 

(1) Državljani Ukrajine, nosioci važećih običnih pasoša, dječijeg putnog dokumenta, pomorskih knjižica i identifikacionog dokumenta koji služi za povratak u Ukrajinu, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine na period koji ne prelazi 30 dana, u okviru dva mjeseca, od datuma prvog ulaska, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

(2) Državljani Ukrajine, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana, a u skladu sa zaključenim međunarodnim sporazumom. 

Član 17. 
(Bezvizni režim u slučaju posjedovanja višekratne Šengen vize ili dozvole boravka u zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma ili zemaljama Evropske unije) 

(1) Državljani zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima vizni režim, mogu sa pasošem ući u Bosnu i Hercegovinu, bez obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine i to ukoliko isti posjeduju važeću višekratnu Šengen vizu ili vizu zemlje Evropske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Šengenskog područja ili zemljama Evropske unije i po obavljenoj provjeri odnosno kontroli granične policije Bosne i Hercegovine. 

(2) Odredbe iz stava (1) ovog člana važe samo ukoliko nosioci Šengen vize ili vize zemlje Evropske unije ili odgovarajuće dozvole boravka u zemljama Šengenskog područja ili zemljama Evropske unije, dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz: 

a) zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma; 

b) zemlje članice Evropske unije; 

c) zemlje sa kojom Bosna i Hercegovina ima potpisan sporazum o readmisiji koji je stupio na snagu. 

(3) Vrijeme boravka u Bosni i Hercegovini u slučajevima iz ovog člana, moguće je ukupno u trajanju do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska, s tim da jedan neprekidan boravak u Bosni i Hercegovini ne može biti duži od 15 dana i u roku važenja vize ili dozvole boravka izdate od strane zemlje iz Šengen zone ili članice Evropske unije. 

(4) Odredbe iz stava (1) ovog člana ne odnose se na lica koja imaju po bilo kojem osnovu zabranu ulaska, izlaska, tranzita i boravka u Bosni i Hercegovini. 

Član 18. 
(Bezvizni režim za nosioce Laissez-Passer) 

Nosioci posebnih putnih isprava što ih izdaju Ujedinjeni narodi, odnosno specijalizirane ustanove Ujedinjenih naroda (Laissez-Passer) izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska. 

Član 19. 
(Bezvizni režim za nosioce diplomatskih i službenih pasoša po drugom osnovu) 

Izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana nosioci važećih diplomatskih i službenih pasoša sljedećih zemalja: 

Iran 

Jordan 

Pakistan 

Saudijska Arabija 

Tunis 

Član 20. 
(Bezvizni režim za nosioce lične karte) 

Državljani sljedećih zemalja mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska, osim sa putnom ispravom i sa važećom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo: 

a) zemlje članice Europske Unije, 

b) zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma i 

c) Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija. 

Član 21. 
(Bezvizni režim za nosioce identifikacione iskaznice (ID) Ministarstva vanjskih poslova BiH) 

Nosioci važećih diplomatskih, službenih, specijalnih ili običnih pasoša, koji su akreditovani pri Odjelu za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i kojima je izdata posebna iskaznica, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine, za vrijeme trajanja njihovog mandata. 

Član 22. 
(Bezvizni režim za pripadnike NATO i PfP) 

(1) Pripadnici snaga NATO i PfP mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji Bosne i Hercegovine na osnovu: 

a) iskaznice sa fotografijom koju je izdala zemlja koja šalje snage i na kojoj su navedeni pripadnikovo ime i prezime, datum rođenja, čin, broj (ako postoji) i vid, 

b) pojedinačne ili grupne naredbe za kretanje pojedinaca ili grupe na jeziku zemlje koja šalje snage, te na engleskom i francuskom, a koju je izdala odgovarajuća služba zemlje koja šalje snage ili Organizacije Sjevernoatlanskog ugovora i koja potvrđuje status pojedinca ili grupe kao pojedinačnog pripadnika ili grupe pripadnika snaga i odobreno kretanje. 

(2) Pripadnici civilne komponente i članovi porodica snaga iz stava (1) ovog člana mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriji Bosne i Hercegovine ukoliko su kao takvi označeni u svojim pasošima. 

POGLAVLJE III - POSEBNI SLUČAJEVI VIZNOG REŽIMA 


Član 23. 
(Vize za nosioce putnih isprava za izbjeglice, osobe bez državljanstva i putnih isprava za strance) 

(1) Nosioci sljedećih važećih posebnih vrsta putnih isprava i s njima izjednačenih putnih dokumenata trebaju vizu za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci: 

a) putnih isprava za izbjeglice koje izdaju zemlje potpisnice Ženevske konvencije o statusu izbjeglica, od 28. jula 1951. godine, 

b) putnih isprava za osobe bez državljanstva koje izdaju zemlje potpisnice Ženevske konvencije o pravnom položaju osoba bez državljanstva, od 28. septembra 1954. godine, i 

c) putnih isprava za strance. 

(2) Izuzetno od odredbi stava (1) ovog člana nosioci važećih putnih isprava za izbjeglice ili putnih isprava za osobe bez državljanstva izdatih u: zemljama članicama Evropske unije, zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma, Andori, Japanu, Kanadi, Lihtenštajnu, Monaku, San Marinu, Sjedinjenim Američkim Državama, Svetoj Stolici i Švicarskoj Konfederaciji, ne trebaju vizu za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska. 

(3) Izuzetno od odredbi stava (1) ovog člana, nosioci važećih putnih isprava za strance izdatih u: zemljama članicama Evropske unije, zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma, Andori, Japanu, Kanadi, Lihtenštajnu, Monaku, San Marinu, Sjedinjenim Američkim Državama, Svetoj Stolici i Švicarskoj Konfederaciji, ne trebaju vizu za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska, ako je nosiocu omogućen povratak u zemlju koja je izdala putnu ispravu. 

Član 24. 
(Vize za građane Kosova) 

(1) Nosioci putnih isprava sa oznakom "Republika Kosovo" obavezni su prethodno pribaviti vizu, koja se ne unosi u putnu ispravu, nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku. 

(2) Oblik i sadržina obrasca iz stava (1) ovog člana nalazi se u prilogu ove Odluke i čini njen sastavni dio. 

POGLAVLJE IV - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE 


Član 25. 
(Izvještavanje) 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dužno je u periodu od šest mjeseci izvještavati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine o efektima provođenja ove Odluke. 

Član 26. 
(Prestanak važenja) 

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o vizama ("Službeni glasnik BiH", broj 54/12). 

Član 27. 
(Stupanje na snagu) 

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH". 

VM broj 228/14
18. decembra 2014. godine
Sarajevo


Predsjedavajući
Vijeća ministara BiH
Vjekoslav Bevanda, s. r.