Govori

Govor zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića u Zemaljskom muzeju na otvaranju Međunarodne ministarske konferencije “Interkulturni dijalog i unutrašnja sigurnost”, Sarajevo 28. i 29.04.2010.godine

28.4.2010

Kolege ministri;

Uvaženi predstavnici vjerskih zajednica;

Vaše ekselencije;

Predstavnici akademske zajednice;

Dragi prijatelji Bosne i Hercegovine!

Još jedanput, želim toplu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu kolegama ministrima, članovima delegacija, kao i ostalim učesnicima Konferencije, svima vama, koji ste nas počastili svojim dolaskom.

Srdačno i s poštovanjem zahvaljujem na odazivu i podršci Međureligijskom Vijeću Bosne i Hercegovine, predstavnicima akademske zajednice, nevladinih i međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i medija, koji su također, prepoznali značaj našeg večerašnjeg i sutrašnjeg susreta.

Posebnu zahvalnost upućujem kolegici Fekter, ministrici unutrašnjih poslova Republike Austrije i njezinim saradnicima, koji su predano, zajedno s nama, radili na organizaciji ove Konferencije, a ista se zasigurno ne bi mogla održati bez podrške UN programa za razvoj kulture.

Svakako, doprinos zemalja učesnica Konferencije je od velike važnosti. Hvala svima koji ste se nesebično založili da se ova Konferencija održi u našoj zemlji.

Večeras ću se samo kratko osvrnuti na vezu između interkulturalnog dijaloga i sigurnosti.

Sigurnost i interkulturalni dijalog, dva su višeznačna pojma što se prožimaju kroz sve pore savremenog društva i zapravo, čine okvir što globalizacijske procese čine pozitivnim i usmjerenim.

Međutim, postoji i jedan uslov. A to je da sigurnost nikako ne može biti odvojena od dijaloga kultura i civilizacija i sa druge strane, dijalog ne može biti privilegija pojedinačnih procesa. Naprotiv, vrijeme koje trenutno živimo, je vrijeme kompleksnih izazova po cijeli svijet, vrijeme koje zahtijeva da svi mi koji hodimo ovom zemljom, trebamo i moramo biti ljudi razmijevanja, dijaloga i tolerancije, međusobnog poštovanja…

Sa takvom osnovom možemo i razgovarati o sistemu sigurnosti, kako na globalnom nivou, tako i na mikroplanu.

Danas smo se okupili ovdje u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, mnogi bi rekli raskršću istoka i zapada. Usudio bih se i rekao, da smo na mjestu gdje se istok i zapad spajaju u svom najljepšem obliku. Kako kroz duhovnu snagu prostora, tako i geografsku, te onu najbitniju, običnu-ljudsku. Prošli smo kroz mnoge periode procvata i ponora, tragedija i uspjeha, ali uvijek se vraćamo na isto, na jednu malu seharu punu različitosti, koja zasigurno krasi, a nikako ne osiromašuje.

Povod koji nas je danas okupio ovdje u Sarajevu, jeste potreba aktuelnog trenutka da pokrenemo sveobuhvatan proces jačanja svijesti o uzročno-posljedičnoj vezi između interkulturalnog dijaloga i unutrašnje sigurnosti, kao i o ulozi koju u tom procesu imaju svi segmenti društva u našim državama. O tome ćemo sutra razgovarati, a večeras ćemo zasigurno uživati u bogatstvu različitosti, koje će biti prezentirane u ovom ambijentu Muzeja koji nismo slučajno odabrali za naše druženje.

Od srca želim da se ugodno i lijepo osjećate!

Hvala!