Intervjui

Intervju ministra Sadika Ahmetovića za Nezavisne novine 15.01.2012.godine

16.1.2012

Broj osoba koje krše odredbe bezviznog režima smanjen je ili je postao zanemarljiv, rekao je Sadik Ahmetović, kojeg je u petak SDA kandidovala za funkciju ministra bezbjednosti u novom sazivu državne izvršne vlasti.

"O tome govori i činjenica da na sjednici Vijeća za unutrašnje poslove EU, održanoj u decembru, kada je razmatrana mogućnost uvođenja mehanizma suspenzije bezviznog rezima za treće zemlje, BiH nije nijednom pomenuta u negativnom kontekstu", rekao je Ahmetović.

Međutim, istakao je da su policijske snage u BiH loše opremljene.

NN: U prilici ste da dobijete još jedan mandat na čelu Ministarstva bezbjednosti BiH. Šta će u tom slučaju biti Vaši prioriteti?

AHMETOVIĆ: Na prvom mjestu to će biti borba protiv organizovanog kriminala. A tu je i jačanje naših kapaciteta u borbi protiv terorizma, ali i svih drugih izvora nesigurnosti. Za to nam je potreban i odgovarajući politički ambijent. Vjerujem da će ova nova vlast imati više odgovornosti prema ovim pitanjima nego što je to bilo ranije. Poznato je da su neka važna zakonska rješenja iz ove oblasti, koja je predložilo Ministarstvo sigurnosti, zaustavljena ili oborena u parlamentu BiH. Sada imamo razlog više za donošenje tih zakona. Između ostalog, i približavanje naše zemlje EU nosi obaveze efikasnije borbe protiv kriminala, pogotovu organizovanog kriminala i korupcije, a o čemu svjedoče i istrage i procesi u našem susjedstvu.

NN: Kako komentarišete incident u Banjaluci i smatrate li da je bezbjednost građana ugrožena?

AHMETOVIĆ: Ni do sada nisam želio komentarisati slučajeve gdje je istraga u toku, te ću se i ovoga puta držati tog pravila. Vrlo je važno da u ovom, kao i svim drugim slučajevima, policija vodi istragu bez pritiska. Stoga bih prepustio da policija i tužilaštvo urade svoj dio posla, i u tome im treba pružiti maksimalnu podršku, a nikako otežavati davanjem bilo kakvih komentara koji bi istragu usmjeravali u bilo kojem pravcu. Jedno je jasno - oružje je bilo namijenjeno nekome, a za koju tačnu namjenu, nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti odgovor od nadležnih institucija. Što se tiče sigurnosti, mogu reći da BiH i građani nisu ništa manje ili više ugroženi od građana koji žive u mnogo razvijenijim i zemljama sa vrhunski uređenim sigurnosnim sektorom, jer vidimo da se napadi dešavaju i u Norveškoj, Madridu, Londonu... A prema izvještajima policijskih agencija u BiH, zaključak je da je sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća. I ja se slažem s tim.

NN: Proteklih godina u BiH je zabilježeno nekoliko oružanih terorističkih činova, a zadnji je bio napad na američku ambasadu u Sarajevu. Mislite li da BiH postaje nesigurna zemlja?

AHMETOVIĆ: Dobrim dijelom sam na ovo odgovorio u prethodnom pitanju. Ponavljam, opasnost uvijek postoji i nju ne treba ni minimizirati, ali ni preuveličavati. Oboje može biti opasno i štetno. Vrlo je bitno da policijske agencije rade svoj posao i da imaju dobru saradnju. Na tome moramo raditi u narednom periodu i to je prioritetan zadatak koji sam pred sebe postavio. Nažalost, sigurnosni sistem u BiH nije uređen do kraja. Neću se sada osvrtati šta je razlog i ko je kriv za to, jer na nama je da pokušamo popraviti ono što se u prethodnom periodu, pa i terorističkim napadima koje ste spomenuli, pokazalo kao neophodno. Minimalno što moramo imati je uvezan sistem i piramidu pri vođenju istraga iz organiziranog kriminala, terorizma i ratnih zločina. Nadam se da ćemo za tu našu nakanu dobiti političku podršku. Mislim da niko u vezi sa tim ne treba kalkulisati, jer sigurnost je vitalni interes svih građana u našoj zemlji.

NN: Jesmo li riješili problem sa lažnim azilantima iz BiH u EU, šta se čini po tom pitanju i postoji li još opasnost od ponovnog uvođenja viza?

AHMETOVIĆ: Ministarstvo sigurnosti je pravovremeno reagiralo kada su se pojavili ozbiljniji problemi sa povećanjem lažnih azilanata iz BiH, prvenstveno u Belgiji i Švedskoj. Posljednji podaci koje imamo govore da je to dalo rezultat i da je broj osoba koje krše odredbe bezviznog režima smanjen ili je postao zanemarljiv. Naravno, pratimo situaciju i reagujemo gdje god dobijemo informaciju da se pojavljuje žarište, odnosno iseljavanje naših građana, kao što je to nedavno bio slučaj u Bijeljini. Zbog toga, smatram da u ovakvoj situaciji nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza i da će naši građani i u narednom periodu moći slobodno putovati u zemlje EU.

NN: Jesmo li u to uspjeli uvjeriti i naše evropske partnere?

AHMETOVIĆ: Apsolutno! O tome govori i činjenica da na sjednici Vijeća za unutrašnje poslove EU, održanoj u decembru, kada je razmatrana mogućnost uvođenja mehanizma suspenzije bezviznog rezima za treće zemlje, BiH nije nijednom pomenuta u negativnom kontekstu.

NN: Nedavno nam je u intervjuu Štefan Feler, šef EUPM-a, rekao da su policijske snage u BiH loše opremljene i da imaju zastarjelu tehniku. Ulaže li se u BiH dovoljno u opremljenost policijskih agencija?

AHMETOVIĆ: Slažem se sa tom ocjenom. Dovoljno je imati na umu da cijelu prošlu godinu nismo imali usvojen državni budžet, što znači da nije bilo ni kapitalnih izdataka koji se odnose na nabavku opreme za policiju. Nezanavljanje opreme u tako dugom periodu teško je ili gotovo nemoguće ponovo sustići jer se radi o milionskim iznosima koje u vremenu ekonomske krize i rezanja budžeta sigurno nećemo moći nadoknaditi. Da ne govorimo da tehnike i tehnologije koje se koriste za istražne radnje svakim danom se mijenjaju i usavršavaju i osim nabavke opreme, moramo imati i stalnu obuku policijskih službenika. Mi ćemo dati sve od sebe da to na neki način pokušamo riješiti i da zadržimo opremljenost i obučenost policije na nivou koji neće ugroziti sigurnost u zemlji.