Najava događaja/aktuelnosti

JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKTA OBILJEŽAVANJA 18. OKTOBRA, EVROPSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

5.8.2020

Ministarstvo bezbjednosti BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, u skladu sa Strategijom suprostavljanja trgovini ljudima u BiH 2020-2023 i Programom obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH za 2020. godinu zaduženo je za obilježavanje 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.


Za obilježavanje 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Ministarstvo bezbjednosti BiH je iz svog budžeta izdvojilo sredstva u iznosu od 10.000,00 KM.

Pozivaju se sve partnerske nevladnine organizacije iz Bosne i Hercegovine da dostave projektne prijedloge koji se odnose na obilježavanje 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, na temu:

“PODIZANJE SVIJESTI JAVNOSTI O TRGOVINI LJUDIMA U MIGRACIONIM TOKOVIMA”

Svakodnevno se susrećemo sa informacijama o pojavi najnovijih trendova trgovine ljudima povezanih sa masovnim migracionim tokovima i lancima krijumčarenja migranata preko teritorije Bosne i Hercegovine. Trgovina ljudima i eksploatacija su jedni od najvećih problema među migrantima, međutim broj žrtava koje su formalno identifikovane u Bosni i Hercegovini ostaje izuzetno nizak. Upravo ovakvo stanje postavilo je nove izazove i pred organe vlasti Bosne i Hercegovine i nevladine organizacije koje su zadužene za pružanje pomoći i zaštitu žrtava trgovine ljudima i svjedoka žrtava trgovine ljudima.

Aktivnosti obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ove godine će se održati se na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini i to u: Bihaću, Tuzli, Bijeljini i Sarajevu.

Sve zainteresovane nevladine organizacije svoje projektne prijedloge mogu dostaviti poštom ili lično na protokol Ministarstva bezbjednosti BiH, Trg BiH broj 1, Sarajevo. Rok za dostavu projektnih prijedloga je 20.08.2020. godine do 17,00 h.

Projektni prijedlog teba da sadrži slijedeće:

a)      opis projekta sa aktivnostima koje će se provesti,

b)      budžet,

c)      listu referenci o do sada provedenim aktivnostima vezanim za borbu protiv trgovine ljudima,

d)      dokaz o registraciji organizacije.  

Izbor projektnih prijedloga vršiće se prema opštim i posebnim kriterijima.

Opšti kriteriji:

a)      da je projekat dostavljen u Ministarstvo bezbjednosti do 20.08.2020. godine do 17,00 h;

b)      da je plan realizacije projekta na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar 2020. godine.

Posebni kriterij:

a)      da je nevladina organizacija koja aplicira ranije učestvovala u aktivnostima vezanim za borbu protiv trgovine ljudima.

Projekat će biti realizovan dana 18.10.2020. godine.

Za više informacija možete nas kontaktirati na mail: ureddk@msb.gov.ba, i/ ili na broj tel: 033/492-455.