Najava događaja/aktuelnosti

Njemačka donirala opremu za Graničnu policiju vrijednu 850.000 eura

25.9.2020

Njemačka je donirala Graničnoj policiji BiH vozila, uređaj za provjeru dokumenata, baterijske svjetiljke, detektore i endoskope u vrijednosti oko 850.000 eura, koja će olakšati rad graničnih policajaca, ali i pomoći u efikasnijoj kontroli granice. Ceremoniji održanoj u sjedištu Granične policije prisustvovao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, njemačka ambasadorica Margret Uebber i direktor GP BiH Zoran Galić.

Ministar Cikotić je kazao da Granična policija BiH raspolaže kvalitetnim kadrom te da će donirana oprema uveliko pomoći u učinkovitijoj zaštiti državne granice.

Ambasadorica Uebber je najavila da će i u narednom periodu Vlada Njemačke biti partner GPBiH i podržavati njen dalji razvoj. Dosad su realizirane brojne aktivnosti uz podršku Vlade Njemačke s ciljem operativnog jačanja agencije, a samim time povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na aerodromima u BiH.

Direktor Galić je istakao da će se donirana oprema koristiti za nadzor granice, što će doprinijeti i u borbi s nezakonitim migracijama.