Saopštenja za javnost

Zahtjev putem Mehanizma civilne zaštite EU - Danska ponudila 250.000, a Grčka 120.000 vakcina

9.7.2021

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 07.07.2021. godine donijelo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje. Podsjećamo, Ministarsvo vanjskih poslova BiH je u ranijim bilateralnim kontaktima tražilo pomoć partnerskih zemlja za doniranje vakcina protiv Covid 19, na što su se odazvale Grčka i Danska.
Danska je ponudila 250.000 doza Astra Zeneca, a Grčka 120.000 doza Astra Zeneca.

S ciljem omogućavanja lakšeg i bržeg transporta doniranih vakcina, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je aktiviralo Mehanizam civilne zaštite EU, putem Centra za koordinaciju odgovora u vanrednim situacijama – ERCC Evropske komisije.

Dodatno, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo zahtjev za pomoć i NATO EADRCC centru.
 
S obzirom da se radi o zahtjevu za međunarodnu pomoć sve vakcine koju budu ponuđene Bosni i Hercegovini bit će u formi donacije.

Mehanizam ciivlne zaštite EU je dizajniran tako da pomoć bude dostavljena u najkraćem roku, ali brzina isporuke u zavisi o zemlji koja pruža pomoć kao i blagovremene pripreme dokumentacije koja prati vakcine od strane zemlje pošiljaoca.

Ministarstvo sigurnosti BiH ostaje posvećeno i nastavit će pružati podršku nadležnim institucijama u BiH u pomoći i zaštiti građana Bosne i Hercegovine.