Saopštenja za javnost

Nešić: BiH nema šansu ako ostane zarobljena u prošlosti

15.5.2024

Kao ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, izražavam zadovoljstvo izjavom ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Petera Sijarta, o namjeri Mađarske da glasa protiv rezolucije o Srebrenici. Ova izjava predstavlja korak ka jačanju međunarodnog dijaloga i postizanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Važno je naglasiti da za dalji napredak ka EU, kao i za ostvarivanje iskrene saradnje između Srba, Bošnjaka i Hrvata, neophodno je ostaviti loše stvari iz prošlosti iza sebe. One ne smijju biti poligon za političke manipulacije. Samo tako možemo zajedno graditi prosperitetnu budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova podrška biti prepoznata i da će doprinjeti izgradnji povjerenja između sva tri naroda u našoj zemlji.

Želim istaći da Bosna i Hercegovina nema budućnost ukoliko se nastavi sa kampanjom protiv Srba i Republike Srpske. Napredak i prosperitet naše zemlje zahtijevaju izgradnju društva u kojem se poštuju prava svih naroda i entiteta. Fokus treba biti na stvaranju boljih uslova za život svih građana, bez obzira na njihovu etničku ili političku pripadnost. Nadamo se da će ova izjava biti korak ka prevazilaženju prošlih podjela i nastavak puta ka EU oko čega imamo punu saglasnost.

BiH može opstati ako počnemo da mislimo o budućnosti i nema nikakvu šansu ako političko Sarajevo ostane zarobljeno u prošlosti.