Saopštenja za javnost

Ministar Nešić prisustvovao Danu Granične policije i uručio nagrade najboljim policijskim službenicama

6.6.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić prisustvovao je danas obilježavanju Dana Granične policije Bosne i Hercegovine te dodjelio nagrade policijskim službenicama i službenicima koji su u proteklom periodu iskazali posebnu hrabrost, požrtvovanost i ostvarili posebno uspješne rezultate u radu.

Nešić je istakao da je u proteklih 24 godine Granična policija BiH izrasla u modernu policijsku agenciju koja je puzdan partner policija regiona, Evropske unije, partnerskih organizacija i međunarodnih institucija.

Dodao je da postignuti rezultati i zalaganje policijskih službenika zaslužuju svaku pohvalu, a iskrene čestitke uputio je i rukovodstvu Granične policije na vizionarskom vođenju ove agencije.

„Pred nama je još mnogo izazova. BiH se nalazi na granici Evropske unije, a time je Granična policija BiH čuvar njenih vanjskih granica. Time se sigurnosne prijetnje i pritisak na ovu agenciju dodatno povećavaju. Granična policija BiH je u dosadašnjem radu pokazala da se može nositi sa ovakvim složenim izazovima i uvjeren sam da će i ubuduće uspješno nositi sa ovim problemima i biti glavna karika u borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija“, kazao je Nešić. Naglasio je važnu ulogu Granične policije u evropskim integracijama BiH, čuvanju vanjskih granica Evropske unije i saradnji sa bezbjednosnim agencijama EU.

„Ministarstvo bezbjednosti će sa svoje strane dati puni doprinos u jačanju regionalne saradnje, stvaranju adekvatnih uslova za rad policije, te usvajanju evropskih standarda. 

Nastavit ćemo raditi na poboljšanju uslova za rad i poboljšanju standarda policajaca, kao i stalne obuke i kvalitetno osposobljavanje policijskih službenika i inspektora za otkrivanje najsloženijih krivičnih djela“, istakao je Nešić.   

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković predstavio je rezultate postignute u protekloj godini te obaveze koje stoje pred ovom agencijom u narednom periodu. Posebno je istakao opredjeljenost za nastavak kadrovskog jačanja kroz zapošljavanje novih policajaca i nabavku savremene opreme za efikasniji rad Granične policije BiH.

 

3 FOTO GALERIJA