Saopštenja za javnost

Sastanak Nešića i Pintera: Zahvalnost Mađarskoj za glasanje u UN i suprotstavljanje stigmatizaciji Srba

11.6.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter razgovarali su danas u Budimpešti o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti te zajedničke borbe u spriječavanju ilegalnih migracija, terorizma i podrške na putu evropskih integracija BiH.

Ministar Nešić je naglasio ova posjeta ima poseban značaj i predstavlja važan korak u jačanju prijateljskih odnosa između dvije zemlje i šalje snažan pozitivan signal svim građanima BiH da Mađarska koja predsjedava EU u ovako izazovnom trenutku ne gubi iz fokusa našu zemlju.

“Bosna i Hercegovina i Mađarska dijele dugu tradiciju prijateljskih odnosa i saradnje, i zajedničku istoriju. Naši narodi su kroz istoriju pokazali solidarnost i uzajamno poštovanje, a danas smo ovdje kako bismo tu saradnju podigli na još viši nivo. Svjesni smo da savremeni izazovi, kao što su migracije, organizovani kriminal i terorizam, zahtijevaju zajednički pristup i snažnu međusobnu podršku, saradnju i razumijevanje”, kazao je Nešić.  

Istakao je opredjeljenje Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine da se što prije završi potpisivanje sporazuma sa FRONTEX-om. Te izrazio uvjerenje da će se kroz mađarsko  predsjedavanje Evropskom unijom, dodatno ubrzati proces potpisivanja ovog sporazuma na način koji doprinosi stabilnosti ustavne strukture Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je i da Mađarska ima veliko iskustvo u upravljanju migracijskim tokovima i zaštiti granica, te bi stručna pomoć i iskustva bili od neprocjenjive vrijednosti i za BiH. Također, ocijenjeno je da razmjena informacija, zajedničke istrage i obuka za policijske službenike od ključnog je značaja za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za stabilnost i sigurnost naših zemalja.

“Zato je važno da u regionu svi uvijek sarađujemo na najvećem mogućem bezbjednosnom nivou. Mi svoj posao gledamo sa svješću da naše aktivnosti i akcije doprinose i bezbjednosti i vaših i evropskih građana a ne samo onih koji žive u BiH, kazao je Nešić. Dodao je da je Ministarstvo bezbjednosti posvećeno prevenciji radikalizacije i borbi protiv terorizma, navodeći kao primjer opasnosti političke radikalizacije, kao što je bio slučaj sa atentatom na Roberta Fica u Slovačkoj.

Kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina cijeni podršku Mađarske u integracijskim naporima BiH.

“Saradnja na polju bezbjednosti je ključna komponenta našeg puta ka Evropskoj uniji, i vjerujem da će Mađarska nastaviti da nas podržava u ovom procesu. Uvjeren sam da zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za naše građane i doprinijeti stabilnosti cijelog regiona”, zaključio je Nešić.

Ministar Nešić je izrazio zahvalnost Mađarskoj zbog glasanja protiv rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

“Ovo je bio čin koji je pokazao duboko razumijevanje za kompleksnost i osjetljivost pitanja koja se odnose na događaje iz prošlosti Bosne i Hercegovine. Vaša zemlja je prepoznala važnost suzdržavanja od daljih podjela u našoj regiji i potrebu za promovisanjem pomirenja. Mađarska je time pokazala da cijeni stabilnost i integritet Bosne i Hercegovine, i taj čin će ojačati bilateralne odnose Republike Srpske i Mađarske ali i cijele BiH. Još jednom, hvala vam na podršci koja je od neizmjernog značaja za našu zemlju ali i za sve Srbe na Balkanu. Jako je važno da zemlja sa kojom dijelimo toliko istorije razumije i promoviše prestanak stigmatizacije Srba kao naroda koji je sebe ugradio u temelje moderne Evrope. Što prije se sa tim prestane, prije ćemo se okrenuti temama koje život znače”, kazao je Nešić.