Saopštenja za javnost

Sastanak zamjenika Bošnjaka i njemačke ministrice Faeser

11.6.2024

Bosna i Hercegovina i Savezna Republika Njemačka imaju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti što je pokazatelj prijateljskih i partnerskih odnosa dvije države, zaključeno je na današnjem sastanku zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Ivice Bošnjaka i ministrice unutrašnjih poslova Savezne Republike Njemačke Nancy Faeser.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji i ključnim sigurnosnim izazovima. Poseban fokus je bio na zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima te spriječavanju ilegalnih migracija.

Izražena je puna spremnost Njemačke za nastavak saradnje i pružanje podrške u svim navedenim oblastima.

Zamjenik Bošnjak je naglasio da je najveći vanjskopolitički cilj BiH članstvo u Evropskoj uniji te da je sigurnosni sektor lider u ispunjavanju obaveza na putu evropskih integracija. Ministrica Faeser je istakla da Njemačka ostaje među vodećim zemljama koje podržavaju evropski put BiH i da našu zemlju želi što prije vidjeti kao dio zajedničkog evropskog prostora.

Zamjenik Bošnjak se zahvalio za dokazano partnerstvo Njemačke kao i podršku za jačanje kapaciteta policijskih agencija u BiH, istakavši da je to ulaganje u zajedničku sigurnost i zajedničku budućnost.