Saopštenja za javnost

Podizanje i unapređivanje svijesti o rizicima u prekograničnim oblastima Zapadnog Balkana

12.6.2024

Radionica "Podrška države domaćina ibilateralni ugovori saradnje" održava se u Sarajevu u okviru projekta "Svijest o prekograničnom riziku na Zapadnom Balkanu -ROSES". Navedeni događaj je otvorio savjetnik ministra sigurnosti Radislav Jovičić i koordinator projekta iz Bosne i Hercegovine, šef Odsjeka za međunarodnu saradnju, Milana Škipina.

Ministarstvo sigurnosti BiH je partner u projektu ROSES zajedno sa nadležnim institucijama i organizacijama iz Albanije, Crne Gore, Grčke, Kipra i Sjeverne Makedonije.

Pored prestavnika partnera u projektu, na radionici učestvuju i predstavnici Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, entitetskih uprava civilne zaštite kao i predstavnici službi civilne zaštite Grada Goražde, Grada Trebinja, Grada Čapljine i Opštine Nevesinje.

Cilj je podizanje i unapređivanje svijesti o rizicima u prekograničnim oblastima Zapadnog Balkana, razmjena najboljih praksi komunikacije o riziku, razrada akcija u oblasti podrške drzave domaćina u prekograničnim oblastima u slucaju prijema i slanja međunarodne pomoći, osnaživanje lokalne zajednice za zajedničko upravljanje rizicima od katastrofa, aktiviranje saradnje kroz bilateralne međunarodne sporazume, kao i upoznavanje učesnika o spremnosti na katastrofe u pekograničnim oblastima.